Katten voeding

Soorten voeding

Er zijn veel verschillende soorten voeding, maar hoe kies je de beste voeding voor jouw kat? Droogvoer is wat veel katten eten naast ook nat voer. Dit zijn kattenbrokken die zijn uitgedroogd. Zo zijn ze lang houdbaar, relatief goedkoop, en veel katten vinden ze lekker. Nat voer heeft zoals de naam zegt een hoger vochtgehalte, en is gebaseerd op vis en vlees. Ook is er rauw voer, en voer voor bijvoorbeeld kittens, en senioren.

Welke eisen?

Katten zijn carnivoren, en nog steeds jagers. Katten hebben veel eiwitten nodig, en vocht in hun voedsel is ook erg belangrijk. De prooi van een kat in het wild bevat over het algemeen 65% tot 75% vocht. Vocht is over het algemeen goed voor je kat, aangezien katten die vaak brokjes eten heel veel water drinken. In het dieet van een kat zitten veel eiwitten, en weinig koolhydraten.

bianca-alexa-UuIzmbdSA_o-unsplash

Wat is gezond voor je kat?

Katten die alleen brokjes eten vertonen uitdrogingsverschijnselen. Katten hebben soms ook genetisch meer kans op blaas- en nierproblemen, en door het uitdrogen is het soms lastig te vermijden. Katten zetten eiwitten om in energie, en worden gebruikt voor zijn organen, spieren, en huid. Eiwitrijk en vochtig eten is goed voor je kat. Plantaardig eten over het algemeen niet.

Wat zit er in kattenvoer?

Over het algemeen vind je in kattenvoer een basis van vlees of vis wat gecertificeerd moet zijn. Hierdoor weet je dat het niet nep is. Ook zit er in veel nat voer granen en plantaardige bijproducten, maar dit is niet heel gezond voor je kat. Achterop de verpakking van het voer staat het vleespercentage vermeld. Dit is exclusief dierlijke vetten of bouillon. Op de ingrediëntenlijst staat vaak dierlijk product, en dit betekent over het algemeen slachtafval.

Natvoer

Nat voer bevat zoals de titel al zegt een hoger vochtpercentage dan droogvoer, maar zijn er nog alternatieven? Katten zijn van nature moeilijke drinkers, en drinken niet veel water per dag. Nog steeds is het belangrijk dat ze vocht binnenkrijgen. Van nature vangen ze kleine prooien waar veel vocht in zit. Ook al is nat voer toch beter dan droogvoer, moet je nog steeds op letten wat er in het voer zit. Plantaardige eiwitten zijn minder goed voor je kat dan dierlijke, en soms zitten deze er in.

 

MEER ARTIKELEN

RECENTE BERICHTENN