Trainen met je kat

Kan je een kat wel trainen?

Het trainen met je kat is superbelangrijk. Of het nu gaat om een jonge kat, kitten, of een nieuw gezelschap uit een asiel. Je moet uiteindelijk een band krijgen met je dier, en hem leren om bijvoorbeeld op de kattenbak te gaan. Ook kan je je kat leren om aan een krabpaal te krabben, en kunnen katten ook veel trucjes leren. Veel mensen denken dat dit niet kan. Je kat trainen is echt mogelijk.

Katten zijn anders dan honden

Katten kunnen dus trucjes leren zoals honden, maar voordat je aan de slag gaat met het trainen van je kat, is het belangrijk om je te realiseren dat katten totaal andere beesten zijn. Zo zullen katten er niets van leren als je hem ‘straft’ zoals je een hond zou straffen. Katten doen uiteindelijk toch waar ze zelf zin hebben Met de goede trainingsmethode is het wel mogelijk om je kat verschillende trucjes te leren.

Wat kan een kat leren?

Een kat kan meer trucjes leren dan je denkt. Een paar voorbeelden zijn het ‘kom hier’ commando, zitten, pootje geven, high five, liggen, bedelen, springen, rollen, op 2 poten staan, en ook handige trucjes zoals het toilet gebruiken. Zolang jij en je kat plezier hebben kan je van alles voor elkaar krijgen samen.

Hoe train je je kat?

Stap één van het beginnen met trainen van je kat is een snack uitkiezen voor je kat waar hij letterlijk alles voor wil doen. Je kan kiezen uit veel verschillende smaken en producten. Zo heb je droge brokjes die erg lekker kunnen zijn, of snoepjes met vulling. Ook dingen zoals stokjes met vis of vlees vinden veel katten heerlijk. Beloon je kat wanneer hij het goed doet, en spreek het commando uit.

Opbouwen

Als je eenmaal je snack hebt uitgezocht, kan je 5 minuten van je dag besteden aan het trainen van je kat. Het moet natuurlijk wel leuk blijven. Je oefent bijvoorbeeld het commando high five door een snack in je hand te houden met gesloten vuist, en hem te geven als je kat uit zichzelf het snoepje uit je hand probeert te pakken met zijn poot. Als je je kat bijvoorbeeld pootje wilt leren begin je met zachtjes zijn poot aanraken zodat hij hem optilt. Dan daarna pak je zijn pootje zachtjes vast en geef je hem de snack.

MEER ARTIKELEN

RECENTE BERICHTENN